28.08.2018, Sighișoara

Oferta Fulger … curentează buzunarele consumatorului!

În cursul zilei de ieri 27.08.2018, Enel (nu se știe care) a transmis către un consumator casnic, care are încheiat un contract de furnizare a energiei în regim de serviciu universal, prin email, următorul mesaj:

Accesând link-ul pus la dispoziție în scopul manifestării interesului de a primi “Oferta fulger”, valabilă doar 5 zile, am constatat că mesajul online afișat arată astfel:

Altfel spus, ZERO costuri pe factură înseamnă de fapt costul facturii din care se scad 130 lei (TVA inclus). Dintr-o factura mai mare de 130 lei se poate. Ce se întamplă dacă factura este mai mică de 130 lei? NU spune nimeni nimic!

O altă parte ascunsă a lucrurilor este aceea că:

• consumatorul va fi cu adevărat captiv pentru o perioadă de 24 luni de la data semnării contractului, prin taxarea consumatorului în cazul schimbării furnizorului înainte de terminarea celor 2 ani;

• consumatorul va plăti prețul de 0,298 lei/kWh;

• având în vedere ca mesajul conținea fraza “Acest email a fost trimis de catre: Enel, Bd. Ion Mihalache nr.41-43, corp A, etaj 2, sector 1, Bucureşti, 011172, România” și conform Avizului A.N.R.E. nr. 18 din 29.05.2018 privind prețul pentru serviciul universal și prețul pentru clienții inactivi, aplicate de către furnizorul de ultimă instanță obligat Enel Energie S.A. în perioada 1 iulie 2018 - 30 iunie 2019 și a Avizului A.N.R.E. nr. 19 din 29.05.2018 privind prețul pentru serviciul universal și prețul pentru clienții inactivi, aplicate de către furnizorul de ultimă instanță obligat Enel Energie Muntenia S.A. în perioada 1 iulie 2018 - 30 iunie 2019, prețurile aplicate consumatorilor care beneficiază de serviciul universal sunt:

• 0,27245 lei/kWh pentru zona de reţea Banat (TM, AR, HD, CS);

• 0,26120 lei/kWh pentru zona de reţea Dobrogea (CT, CL, TL, IL);

• 0,24312 lei/kWh pentru zona de rețea Muntenia (B, GR, IF);
      rezultă în mod evident că prețul din “Oferta fulger” (0,298 lei/kWh) este mai mare decât prețul garantat de A.N.R.E..

• În plus față de un preț mai mare, Enel (și nu este singura firmă care face acest lucru) cere un “abonament zilnic” în valoare de 0,49 lei/zi. Explicațiile cu privire la CE INCLUDE acest “abonament zilnic” nu sunt oferite public și, în întreaga legislație din domeniul energiei NU EXISTĂ nicio prevedere legată de eventuale forme contractuale care să presupună “abonamente” zilnice, lunare, etc.

Un calcul simplu arată că “Oferta fulger” este extrem de dezavantajoasă! Pentru exemplificare va prezentăm comparația între costurile rezultate din această “ofertă fulger” și costurile rezultate din prețul dat de reglementările în vigoare, pentru un consum de 150 kWh/luna timp de 2 ani (consumul unei familii de 3-4 parsoane care locuiește la bloc într-un apartament de 2-3 camere) vedem că:

Cu cât consumul crește, de exemplu la 300 kWh/lună (apartament de 4 camere sau casă), diferențele sunt și mai mari:

Mai mult, prin mesajul trimis de Enel subliniază clar că A.N.R.E. modifică prețurile fără ca să anunțe consumatorii. Este o totală lipsă de respect la adresa A.N.R.E., care a instituit OBLIGATIVITATEA ca prețurile de furnizare a energiei electrice către consumatorii care beneficiază de serviciul universal să fie anunțate chiar de către furnizorii de ultimă instanță. Adică și de Enel!

Deci, conținutul reclamei trimise prin email și rezultatul final al unui calcul detaliat, arată în mod evident că “oferta fulger” comparată cu oferta curentă de care beneficiază consumatorii serviciului universal, aflată sub controlul A.N.R.E., nu face decât să FULGERE BUZUNARELE CONSUMATORULUI.

În concluzie, trecerea de la serviciul universal (cu prețurile garantate de A.N.R.E.) la serviciul de piață liberă oferit de Enel prin “oferta fulger”, nu are cum să prezinte avantaje financiare pentru consumator!

Mai mult, există firme românești, de renume și importanță națională mult mai mare, cum ar fi Hidroelectrica SA, care oferă posibilitatea de a încheia contracte de furnizare în regim de piață liberă, cu prețuri mult mai avantajoase decât cele reglementate de A.N.R.E.

A.C.M.P.E. atrage atenția tuturor consumatorilor care “beneficiază” de oferte cu “abonament” zilnic, lunar, etc. să evite semnarea contractelor care includ acest tip de “serviciu” inexistent în legislație!

Totodată A.C.M.P.E. recomandă verificarea cu mare atenție a ofertelor primite și recomandăm ca, înainte de acceptarea ofertelor, să se solicite în scris furnizorului care trimite oferta, un exemplu clar de calcul raportat la consumul înregistrat pe ultima factură de energie primită. În cazul în care furnizorul refuză acest calcul comparativ, consumatorul se poate adresa A.N.R.E. pentru solicitarea clarificărilor necesare!

DESCARCARE FISIER PDF